Categorie: "Nieuwe EU-landen"

Oost-Europeanen versus West-Europeanen in de EU

Veel Oost-Europeanen voelen zich door hun West-Europese tegenhangers vaak weggezet als tweederangs burgers, betoogt de Tsjechisch-Spaanse schrijfster Monika Zgustova in een opiniestuk in de Spaanse krant El País . Reflecterend op hun gedeelde verleden hebben Oost-Europese staten zich dikwijls in de staak gelaten gevoeld door de West-Europese staten. Dat terwijl ze zich in datzelfde verleden juist vaak gesteund wisten door de Amerikanen. Door de Koude Oorlog hebben beide delen van Europa een gescheiden historische ontwikkeling gekend. Dit heeft diepe sporen achtergelaten in de huidige verstandhouding

Foto door Peta85

In het artikel noemt Zgustova terecht als meest schrijnende, historische voorbeeld van de West-Europese houding tegenover haar Slavische ‘broeders’ de appeasementpolitiek van Groot-Brittannië en de Frankrijk tegenover Hitler in 1938. Tijdens de conferentie van München in dat jaar kreeg Nazi-Duitsland het toenmalige Tsjecho-Slowakije op een presenteerblaadje aangereikt. De Britten en Fransen meenden door opoffering van de Tsjechen de machtshonger van Hitler te kunnen stillen. Een fatale misrekening, zo zou later blijken.

Inderdaad, de West-Europeanen is veel te verwijten als het gaat om hun historische houding ten opzichte van de Oost-Europeanen. Dat de Amerikanen in het verleden veel meer geneigd waren de Oost-Europese volkeren te helpen, behoeft zeker enige nuance. Tijdens de Hongaarse opstand tegen de Sovjet-Unie riepen de Hongaarse opstandelingen via de radio de wereld om hulp tegen de onderdrukking door het Rode Leger. Om een conflict met de Sovjet-Unie te vermijden, reageerden de Verenigde Staten niet op de hulproep van de Hongaren. Dat terwijl ze via Radio Free Europe jarenlang verkondigden de Oost-Europese volkeren te zullen steunen, als zij zouden rebelleren tegen de Sovjetische overheerser.

Oost-Europeanen hebben geen hoge pet op van de morele kwaliteiten van de landen en mensen in het Westen van Europa: ze zijn arrogant, paternalistisch en bedrijven een cynische machtspolitiek ten einde de Oost-Europese staten duurzaam te verzwakken. Dat is althans het negatieve beeld dat bestaat volgens Zgustova. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie hebben de veel van de voormalige Sovjet-satellieten zo’n 15 jaar moeten wachten alvorens toe te mogen treden tot de EU. Die lange wachttijd heeft veel kwaad bloed gezet bij de nieuwe EU-landen, die meenden aan het lijntje te worden gehouden door de West-Europese regeringen. Ook zouden West-Europeanen de markt in Oost-Europese landen hebben verziekt door hier systematisch hun producten te dumpen. Zgustova stelt in het artikel overigens niet de vraag of de Oost-Europese landen eenvoudig niet ver genoeg in hun ontwikkeling waren om toe te treden tot de EU en dat ze om die reden lang hebben moeten wachten.

Bron: Eurotopics

Roemenen moeten corruptie bestrijden

Foto door Nitot. Vermoedelijke vertaling: "Ik ben het zat, bestolen te worden."

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft de Roemeense regering gemaand, haast te maken met het bestrijden van de corruptie en het doorvoeren van hervormingen in het rechterlijke apparaat. Bij toetreding tot de EU heeft Roemenië de plicht geaccepteerd, het overheidsapparaat grondig te zuiveren en nu is het aan het land om de Europese Commissie te overtuigen van zijn toewijding in deze kwestie.  

Europese relatie met Rusland moet scherper

Karel Schwarzenberg. Bron: Wikipedia

Er is der ungewöhnlichtste Außenminister Europa’s’ , schrijft het Duitse politieke magazin Cicero in een interview over de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg. Een opmerkelijke verschijning, die zich als hoofd van een adelijke familie ook nog eens prins mag noemen. Ongewoon is hij volgens Cicero, omdat hij  Duitsland omarmt en het Kremlin tegen de haren in durft te strijken. Het interview geeft een aardig beeld van hoe in een van de nieuwe EU-landen gedacht wordt over het project Europa.  

Toetreding van Turkije op dood spoor?

Foto door La Mariposa

Het komende jaar zal cruciaal worden voor de toetreding van Turkije tot de EU, zo schrijft de International Crisis Group (ICG) in haar jongste rapport. Deze onafhankelijke NGO’s hekelt het ontbreken van poltieke wil zowel in Ankara als in Brussel. Het doel van de onderhandelingen – namelijk toetreding – dreigt in rook op te gaan als beiden niet uit hun ingegraven posities komen. 

Palast der Republik

foto door Lutz Schramm

Het architectonische pronkstuk van de voormalige DDR, het Palast der Republik, is voorgoed uit het straatbeeld van de Duitse hoofdstad Berlijn verdwenen. Dit weekend werden de laatste sloopwerkzaamheden verricht. Deze kolos van duizenden kilo’s metaal, zonwerend glas en spuitasbest was voor veel Duitsers een confronterende herinnering aan de socialistische heilstaat die eens was.

Bewust genegeerde oorlogsmisdaden?

De Finse ontwikkelingswerker en fanatiek blogger Ari Rusila bericht over lugubere oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog (1998-1999), begaan door Kosovaarse guerillastrijders. Deze zouden destijds bij ten minste 300 gevangen genomen Serviërs organen hebben verwijderd en doorverkocht via de illegale orgaanhandel.

De erfenis van Rumsfeld

Foto door zippinski

De Canadese rechtsgeleerde Robert Amsterdam schrijft op zijn blog over de erfenis die de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft achtergelaten. Hoewel Rumsfeld door de afvoerput van de internationale poltiek lijkt te zijn gespoeld, mogen we de uitwerking van zijn standpunten ten aanzien van Europa niet onderschatten, aldus Amsterdam.

Nationalistisch geweld in Hongarije en Slowakije

Diverse Nederlandse nieuwsmedia berichtten 15 november jongstleden over nationalistische spanningen in het grensgebied van Slowakije en Hongarije. Tot dusver hebben de Slowaakse premier Robert Fico en zijn Hongaarse tegenhanger Ferenc Gyurcsány het conflict nog niet tot een einde kunnen brengen, zo wordt geschreven.