Roemenen moeten corruptie bestrijden

Foto door Nitot. Vermoedelijke vertaling: "Ik ben het zat, bestolen te worden."

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso heeft de Roemeense regering gemaand, haast te maken met het bestrijden van de corruptie en het doorvoeren van hervormingen in het rechterlijke apparaat. Bij toetreding tot de EU heeft Roemenië de plicht geaccepteerd, het overheidsapparaat grondig te zuiveren en nu is het aan het land om de Europese Commissie te overtuigen van zijn toewijding in deze kwestie.  

In een afgelopen zomer gepubliceerd rapport over de binnenlandse politieke situatie in Roemenië, hekelt de commissie het gebrek aan steun van het parlement en de rechters voor de strijd tegen corruptie. Allen al in de eerste helft van het afgelopen jaar, schijnt 1,9 miljard aan Europese fondsen in het land verdwenen te zijn als gevolg van corruptie. 

In de Frankfurter Allgemeine Zeitung schreef de Duitse politicus Christoph Zöpel 31 december jl. een prikkelend stuk over corruptie in de Europese parlementen. De nieuwe lidstaten kennen geen parlementaire traditie en moeten zich democratische waarden, die in West-Europa gemeengoed zijn, stapje voor stapje aanleren, zo stelt Zöpel. Een goed functionerende parlementaire democratie is voor voor nieuwe lidstaten een voorwaarde voor lidmaatschap van de EU.

In de 19e eeuw was een zetel in het parlement vooral een privilege voor vermogende mensen. Door goede regelgeving is het parlementariërschap in de West-Europese democratieën niet meer gekoppeld aan privé-vermogen.  De pensioenregeling voor volksvertegenwoordigers is immers een garantie voor economische zekerheid na hun tijd in het parlement. Zij zullen dan minder snel geneigd zijn zich op allerlei manieren te willen verrijken, teneinde hun oude dag te kunnen financiëren. De onafhankelijkheid van de volksvertegenwoordiging is totaal afhankelijk van die pensioenregeling, benadrukt Zöpel.

In de nieuwe landen, waar een parlementaire ontbreekt, is deze sociaal-wetenschappelijke voorwaarde voor een goed functionerende democratie niet aanwezig. In de parlementen van deze landen zijn oligarchen zwaar vertegenwoordigd en bestaat een voedingsbodem voor corruptie, omdat financiële regelingen voor parlementariërs niet georganiseerd zijn. Dit brangt schade toe aan de geloofwaardigheid van de democratie. De EU zou met steunfondsen de onafhankelijkheid van de volksvertegenwoording moeten financiëren, zo besluit Zöpel zijn stuk.

Het Roemeense rechterlijke apparaat en parlement hebben een twijfelachtig imago, als het gaat om de strijd tegen corruptie in het land. Voor de Europese Commissie ligt wellicht de taak te wachten de Roemeense regering meer te ondersteunen in plaats van slechts aan te dringen op scherpere maatregelen.      

Bron: EUobserver

Lees ook:Ivo Belet leert Mia De Vits lesje
Lees ook:De EU en Albanië (2)
Lees ook:Wie is Bart Staes?
Lees ook:Mussolini met de billen bloot
Lees ook:Nederland debatteert over democratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.