Categorie: "EU in de wereld"

EU in crisistijd

Op Radio 1 werd deze week gesproken over de crisisbestendigheid van de EU. De oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) – de voorloper van de huidige EU – in 1951 was het antwoord op de crisis van de jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog. Economische vervlechting zou de onderlinge rivaliteit in Europa afremmen, zo veronderstelde de politieke leiders in Europa destijds.

Protectionisme is een rampscenario oordeelde oer-Europeaan Edmund Wellenstein in de uitzending. Vergeleken met de jaren 30 zijn de scherpe randjes van het protectionisme gelukkig wel verdwenen. Toen was er in tegenstelling tot nu geen enkel onderling overleg. Door de strakke EU-regels kunnen landen hun economieën niet meer volledig afschermen. Anno 2009 bestaan geen dounatarieven meer en maakt de Euro valutadevaluatie onmogelijk.

Tijdens deze crisis wil ieder land desondanks in de eerste plaats zijn eigen leed verzachten. De Europese Commissie reageert vooralsnog afwachtend op de crisis. Het lukt haar niet boven de partijen uit te stijgen, terwijl ze juist een een voet tussen de deur moet krijgen.  

De verschillende landen willen te veel zelf de touwtjes in handen houden. In het bijzonder Engeland toont zich weerbarstig. Op termijn zullen de Britten toch moeten inzien dat meedoen de beste optie is.

EU krijgt navolging in Azië

De Associatie van Zuisoost-Aziatische landen (ASEAN) heeft tijdens een top in Thailand besloten in 2015 een politieke en economische unie te vormen. De huidige moniale economische crisis heeft regionale samenwerking tot een urgente zaak gemaakt. De leiders van de 10 deelnemende landen kwamen dan ook snel tot een overeenkomst.

Een interne markt is voor deze landen cruciaal om de uitdagingen van tegenwoordig het hoofd te bieden, zo is de algemene opvatting in Zuidoost-Azië. Een gezamenlijke munt naar Europees voorbeeld gaat de Associatie evenwel niet krijgen. Deelnemende landen zijn: Indonesië, Maleisië, Thailand, Singapore, Brunei, de Filipijnen, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

Hieronder een fraai staaltje ASEAN-propaganda

De naam is Pronk, Jan Pronk

Zo nu en dan laat Jan Pronk zich weer eens zien in het openbare. De oude krijger blijkt taai en is zijn praatjes over een betere wereld nog lang niet verleerd.  Zijne eminentie gaf vanavond in het Utrechtse Instito Cervantes een lezing over globalisering, conflict en de internationale rechtsorde. Deze voormalige ambtelijke mujahedin van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich pessimistisch. Conflicten zullen alleen maar toenemen en politieke onwil breekt de internationale rechtsorde in rap tempo af.

Jan’s persoontje leent zich overigens uitstekend voor satire:

De 44-ste president en de EU

Afbeelding: Alex Grey

De roze wolk, waarop de kersverse Amerikaanse president Barack Hussein Osama de afgelopen maanden leek te zweven is inmiddels wegetrokken en vervangen door de realiteit, die zelfs de machtigste man ter wereld moet aanvaarden. Grote uitdagingen staan hem te wachten nu zijn land in een ongekende economische crisis verkeert. Het lijkt geen twijfel dat de binnelandse problemen van de VS voorlopig alle prioriteit krijgen. 

Desalniettemin hebben poltieke commentatoren en andere deskundologen in de Europese media druk gespeculeerd over de betekenis van de nieuwe Amerikaanse president  voor de EU.  Zijn inspirerende boodschap van hoop en verandering leek zich als een inktvlek over Europa te verspreiden zo rond de verkiezingen afgelopen november. Na alle euforie van de voorbije maanden steekt hier en daar nu toch enige scepsis de kop op en worden de verwachtingen getemperd. Obama zal heus het een en ander kunnen waarmaken, maar tegelijkertijd staat hij voor enorme uitdagingen, die waarschijnlijk het geduld van de Amerikanen en de rest van de wereld zwaar op de proef zullen stellen.

Nieuwe zet van Poetin in steekspel rondom gas

Abeelding van het geplande Nabucco-project. Door IBHMC

Het Russische nationale troetelkind Vladimir Poetin heeft Roemenië een directe pijpleiding voor gas aangeboden, alsmede een aandeel in de geplande South Stream pijpleidingennetwerk. Met dit laatste project wil Rusland, zo beweren boze tongen, een politiek tegenwicht bieden aan het prestigieuze Nabucco-project.

EU moet India serieus nemen

Manmohan Singh, minister-president van India. Foto: Wikipedia

EU moet India serieus nemen als een strategische speler en potentiële speler op het wereldtoneel. Tot deze conclusie komt Joel Sandhu, onderzoeker bij het Berlijnse Global Policy Institute, na de slome reacties van Europa op de recente terroristische aanslagen in Mumbai. Als de EU seriues is wat betreft het promoten van effectief multilateralisme, dan moet het zijn banden met India versterken.

Bron: EUobserver

Toetreding van Turkije op dood spoor?

Foto door La Mariposa

Het komende jaar zal cruciaal worden voor de toetreding van Turkije tot de EU, zo schrijft de International Crisis Group (ICG) in haar jongste rapport. Deze onafhankelijke NGO’s hekelt het ontbreken van poltieke wil zowel in Ankara als in Brussel. Het doel van de onderhandelingen – namelijk toetreding – dreigt in rook op te gaan als beiden niet uit hun ingegraven posities komen. 

EU moet optreden tegen illegale afvaldump in Somalië

Foto door Kyle Kutuchief

De EU-missie Atlanta start 15 december haar operationale activiteiten, die tot doel hebben de piraterij voor de kust van Somalië een halt toe te roepen. De EU moet allereerst bedrijven aanpakken, die al jarenlang systematisch giftig afval dumpen in de Somalische kustwateren, stelt de Somalische chemicus Abdimajid Osman.

Europa, de VS en toekomst van Afrika

Afbeelding debatcentrum Tumult

Met enige regelmaat organiseert het Utrechtse debatcentrum Tumult bijeenkomsten rondom EU-gerelateerde thema’s. Afgelopen bijeenkomst stond de vraag centraal hoe de EU zich in de toekomst moet opstellen tegenover Afrika. Kern van de discussie vormde de zin en onzin van ontwikkelingshulp aan Afrikaanse landen.