Categorie: "Polen"

Polen keren terug naar het vaderland

In Nederland is de afgelopen jaren nogal eens de vrees geuit voor een invasie van Poolse arbeidsmigranten als gevolg van het openen van de grenzen in 2004. Vanuit Den Haag heeft onder meer de SP zich actief ingezet om de aantallen in de perken. Het leger van bollenpellers, aspergestokers en bouwvakkers uit het oosten heeft dan ook nooit kunnen uitgroeien tot maatschappelijk onverantwoorde omvang. God behoede ons als het wel gebeurt was, zal een enkeling misschien gedacht hebben.

Bron: Wikipedia. Spotprent: Gebroeders Kaczynski vallen een deelnemer van de gayparade aan

Groot-Brittannië en Ierland hebben daarentegen de afgelopen jaren een toestroom van circa een miljoen Poolse werkzoekenden gekend. Nu de financiële crisis het Britse pond doet kwakkelen en als een botte bijl door de Britse economie hakt, kiezen veel Polen eieren voor hun geld en keren terug naar het vaderland. Op het moment toont de Poolse economie zich met een groei van 5,5 procent beter bestand tegen de modiale crisis dan de Britse en Ierse, die geboekt gaan onder slechte vooruitzichten.

Enkele jaren geleden onderging Polen een uittocht van hoogopgeleide jongeren, die ontevreden waren over de lage lonen, de slechte vooruitzichten en de conservatieve politiek van de gebroeders Kaczynski. Inmiddels heeft een van de broers, Jaroslaw Kaczynski,  plaatsgemaakt voor de liberale premier  Donald Tusk, wiens regering de repratianten met open armen ontvangt. Door hun vertrek dreigde immers de intellectuele hulpbronnen van de Poolse economie op te drogen. Inmiddels lijkt ook de Poolse arbeidsmarkt zich te stabiliseren met als gevolg omhoog schietende lonen.      

Bron: The Guardian

Polen draaien warm voor de Euro

De Slowaken zijn de eerste van de nieuwe EU-landen, die overgegaan zijn op de euro. Als we de berichten mogen geloven is de munt over het algemeen positief ontvangen in het land. Ook steeds meer Polen lijken de stap naar het Europese betaalmiddel nu te willen maken, aldus Eurotopics. De conservatieve Poolse krant Rzeczpospolita omschrijft deze trend als een klap in het gezicht van de Poolse nationalistische oppositiepartij PiS, die zich een groot tegenstander van de introductie van de Euro hebben getoond. Voor de liberale regeringspartij PO is het daarentegen goed nieuws. De Polen zijn wellicht minder emotioneel gebonden aan de zloty als de Britten aan hun pound sterling, die ze koste wat kost willen afschermen van het Europese continent. Om te integreren in het moderne Europa is een meerderheid van de Polen bereid haar huidige valuta op te geven, aldus Rzeczpospolita

Steeds meer Polen geven voorkeur aan de Euro volgens een landelijk onderzoek