De erfenis van Rumsfeld

Foto door zippinski

De Canadese rechtsgeleerde Robert Amsterdam schrijft op zijn blog over de erfenis die de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld heeft achtergelaten. Hoewel Rumsfeld door de afvoerput van de internationale poltiek lijkt te zijn gespoeld, mogen we de uitwerking van zijn standpunten ten aanzien van Europa niet onderschatten, aldus Amsterdam.

Berucht zijn Rumsfeld’s uitspraken over het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ Europa. Na Duitse en Franse kritiek op de plannen om Irak binnen te vallen, verklaart hij in januari 2003 deze vertegenwoordigers van het ‘oude’ Europa niet meer serieus te nemen. Liever zoekt hij steun bij staten die in zijn ogen het ‘nieuwe’ Europa vormen, in het bijzonder de landen in het voormalige Oostblok die de buitenlandse politiek van de Amerikanen wel steunen.

Het effect van de splijtzwam Rumsfeld is onder meer zichtbaar in de houding van Rusland tegenover de EU. Het benadrukken van die kloof en heeft Rusland in de kaart gespeeld en zijn machtspositie ten opzichte van de Unie aanzienlijk versterkt. De Russische energiepolitiek van de afgelopen jaren was een duidelijk voorbeeld van die versterkte machtspositie. Ook heeft Moskou met enig succes het anti-Europese kamp in de Oekraïne en Moldavië gesteund.

De erfenis van Rumsfeld is bovenal zichtbaar in de discussie rondom de Amerikaanse plannen om een raketschild te bouwen in Polen en Tsjechië, schrijft Amsterdam. De Russen kunnen handig gebruik maken van de onenigheid binnen de Europese Unie over de Amerikaanse voornemens. Duitsland en Frankrijk hebben zich geregeld afwijzend uitgelaten ten aanzien het schild, terwijl sommige staten in het oosten van Europa de plannen juist als een veiligheidsgarantie zien. Moskou zou het ‘oude’ Europa met dank aan Rumsfeld wel eens voor zij kar kunnen spannen en daarmee de kloof onherstelbaar maken.

Voor het artikel van Robert Amsterdam, klik hier

Lees ook:Aardgas en Raspoetin
Lees ook:VS niet blij met plannen EU
Lees ook:Europese relatie met Rusland moet scherper
Lees ook:Europa versus Verenigde Staten
Lees ook:Servië geen lid van de Unie bij Europese erkenning van onafhankelijk Kosovo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.