EU moet optreden tegen illegale afvaldump in Somalië

Foto door Kyle Kutuchief

De EU-missie Atlanta start 15 december haar operationale activiteiten, die tot doel hebben de piraterij voor de kust van Somalië een halt toe te roepen. De EU moet allereerst bedrijven aanpakken, die al jarenlang systematisch giftig afval dumpen in de Somalische kustwateren, stelt de Somalische chemicus Abdimajid Osman.

Een van de voornaamste doelstellingen van ‘Atlanta’ is het escorteren van schepen met goederen van het VN-Wereldvoedselprogramma. De bevolking van Somalië, dat jaren kampt met chronische humanitaire problemen, heeft weinig vertrouwen in de ethische claims van de EU, zo benadrukt Osman. De geloofwaardigheid van de Europese landen is in het geding, temeer daar de EU in het verleden meermaals afwijzend heeft gereageerd op verzoeken van de Afrikaanse Unie om vredestroepen te sturen. Nu de financiële crisis de kwetsbaarheid van de overzeese handel heeft blootgelegd, haast Brussel zich opeens om actie te ondernemen.

De enige manier om Somalië te helpen is het tegengaan van illegale gifdump door Europese (en Aziatische) bedrijven. Het zwakke centrale gezag in de Somalische hoofdstad Mogadishu en de onwil van Brussel geven deze bedrijven ruim baan hun activiteiten voort te zetten. De piraten zelf hebben zich opgeworpen als een soortement van kustwacht in de strijd tegen het lozen van giftig afval, zo schrijft Juurd Eijsvoogel van NRC-Handelsblad. Ironisch genoeg lijken uitgerekend zij de enigen te zijn, die iets willen ondernemen tegen ecologische criminaliteit, aldus Osman.

Lees ook:Vrachtwagenchauffeurtje mag niet meer slapen
Lees ook:Paradepaard Airbus komt hinkend uit de stal
Lees ook:Johan Van Hecke wil gedragscode wapenhandel
Lees ook:Oost-Europeanen versus West-Europeanen in de EU
Lees ook:Stem mee tegen Straatsburg

Eén reactie op “EU moet optreden tegen illegale afvaldump in Somalië

  1. ria spaargaren

    Oh wat een missie waarom worden de piraten van Hr. Evertsen niet overgeplaatst naar het volgende vlagschip van Italie, zodat ze daar kunnen wachten tot dat Kenia ze opneemt. Dan kan de bemanning van de Evertsen naar huis. Hun missie is volbracht en ze hebben hun taak goed gedaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.