De EU en Albanië (1)

In 2006 hebben de EU en Albanië een Stabilisatie- en Associatieverdrag (SAO) gesloten, wat deze Balkanstaat tot een mogelijk kandidaatlidstaat voor toetreding tot de Europese Unie heeft gemaakt. Zelden of nooit haalt dit aan de Adriatische kust gelegen land de Nederlandse media. In mijn herinnering – die mij uiteraard kan bedriegen – associeer ik het land enerzijds met vluchtelingen op roestige, overbeladen veerbootjes en anderzijds met de ellende van Kosovo-Albanezen.

Foto door borderfilms

Of dat gebrek aan aandacht terecht is, laat ik voor vandaag even in het midden. Albanië ligt natuurlijk in een uithoek van Europa en in Nederland wordt doorgaans ‘weggezapt’ bij de ‘Grote-ver-van-je-bed-show’. Waarom ik er dan toch aandacht aan besteedt, geen idee eigenlijk. Als verse bloggerloop ik vooralsnog niet aan de halsband van de kritische consument en leef ik nog met de heerlijke illusie – volledig onafhankelijk van wat voor instituut dan ook – naar eigen inzicht en intuïtie op het internet te mogen publiceren.

Een vage, weinigzeggende motivatie, maar goed, het is even niet anders. Vandaar op deze, voor het overige, weinig spectaculaire zondag wat info over Albanië. Navigerend over het internet stuitte ik op de site BalkanInsight.com . Deze nieuwssite geeft, zo op het eerste gezicht, een aardig beeld van wat er anno 2009 leeft op de Balkan. In al mijn naïviteit zocht ik naar wat positief nieuws over de regio om het gebruikelijke beeld van de Balkan als ontredderde achtertuin van Europa, toch enigszins te relativeren. Helaas: het aloude adagium van de media ‘goed nieuws is geen nieuws’ geldt ook gewoon voor BalkanInsight. Het is blijkbaar niet aan mij om dit ongetwijfeld charmante land eens positief in beeld te brengen.

Lees verder bij EU en Albanië (2)

Lees ook:De EU en Albanië (2)
Lees ook:Esther de Lange blij met “Veiliger internet”
Lees ook:Bewust genegeerde oorlogsmisdaden?
Lees ook:Boer zoekt vrouw op Spaans platteland
Lees ook:Polen draaien warm voor de Euro

Eén reactie op “De EU en Albanië (1)

  1. Judson

    And this is the main reason I love eu.blog.nl. Incredible posts.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.