De erfenis van Alexander de Grote

De toetreding van Macedonië tot de EU veroorzaakt een hoop trammelant, althans in de regio. Dit meldt de EUobserver. Kern van het probleem ligt in de naam van deze republiek in het voormalige Joegoslavië.

 Sinds de onfhankelijkheid in 1991 leeft Macedonië in onmin met Griekenland over zijn naam. Hoewel vele landen - waaronder ook Nederland - de naam willen erkennen, wordt het land in het internationale politieke verkeer nog altijd aangesproken met ’The Former Yougoslav Republic of Macedonia (FYROM). De Grieken houden echter voet bij stuk en eisen dat Macedonië zijn naam verandert. Omwille van dit dispuut heeft Griekenland zijn veto gebruikt tegen een eventuele  toetreding van Macedonië tot de NAVO. 

In het noorden van de Helleense Republiek ligt namelijk een provincie die dezelfde naam draagt en ook duidelijke historische banden heeft met het aangrenzende Macedonië. De Grieken vrezen een precedentwerking wanneer zij de naam van de Republiek erkennen. Skopje zou dan wel eens aanspraken kunnen maken op het Griekse gedeelte van Macedonië. Bovendien speelt het erfgoed van Alexander de Grote van Macedonië vermoedelijk een rol. De Macedoniërs zouden goede sier kunnen maken met ‘hun’ held uit een glorieus verleden, een verleden waar ook de Grieken prat op willen gaan.

De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Antonio Milososki heeft tegenover EUobserver  zijn ongenoegen geuit over zowel het starre standpunt van de Grieken als de houding van Brussel. De Grieken maken misbruik van de situatie en tasten de geloofwaardigheid van de EU aan, die op haar beurt weer niet in staat is om neutraal naar de zaak te kunnen kijken, zo stelt Milososki onomwonden.

In november heeft de Europese Commissie middels een rapport een negatief advies uitgesproken richting de lidstaten over het openen van onderhandelingen met Macedonië, dat al sinds 2005 een kandidaat-lidstaat is. In de officiële verklaring verwezen de rapporteurs onder meer naar het uitbreken van geweld rondom verkiezingen afgelopen zomer.

In Skopje wordt echter getwijfeld aan de juistheid van deze verklaring. Milososki meent dat achter de schermen het naamsdispuut de doorslaggevende factor is geweest. Hij roept de EU dan ook op om Macedonië vooral te beoordelen op de verbeteringen die zij op politiek en sociaal-economisch niveau heeft gemaakt en geen gehoor te geven aan de campagne van de Grieken. Voorlopig lijkt er weinig in ieder geval weinig beweging te zitten in het conflict, waar ook VN-bemiddeling nog geen soelaas heeft kunnen bieden.

Lees ook:Macedonië en Griekenland blijven bekvechten
Lees ook:Golf van migratie over zee naar Europa
Lees ook:Erik Meijer stond erbij en keek ernaar met eigen ogen
Lees ook:De geest van de Generaal
Lees ook:Toetreding van Turkije op dood spoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.