EU en het conflict in Gaza

In veel Europese landen wordt hevig geprotesteerd tegen de aanval van Israel op Hamas. Diverse Europese kranten waarschuwen voor nieuwe golven van antisemitisme in Europa, meldt Eurotopics

 

(YouTube-fragment van enkele maanden geleden – CBN News)

In veel Franse grote steden zijn pro-Palestijnse demonstaties geweest, waarbij anti-Joods geweld is gebruikt. Zo zijn onder synagogen aangevallen en Joodse mensen gemolesteerd, aldus Raphaël Haddad, voorzitter van het Franse Verbond van Joodse Studenten (UEJF), in het dagblad Le Monde. Een nachtmerrie noemt hij het.

 De Deense krant Jyllands-Posten uit felle kritiek op de oproep uit diverse hoeken in Denemarken om Joodse zaken te boycotten: de haat tegen de enige democratie in het Midden-Oosten en haar overlevingsgevecht gaat hand in hand met politieke naïviteit en een zelfvoldane politieke correctheid. De Palestijnse gewelsretoriek, alsmede het daadwerkelijke gebruik van geweld in combinatie met nazisymboliek roept een verleden op, dat we nooit mogen vergeten en waar we allemaal van geleerd zouden moeten hebben, aldus Jyllands Posten.

In Spanje is de betrokkenheid van regeringsvertegewoordigers het Israelische corps diplomatique in het verkeerde keelgat geschoten. Afgelopen weekend hebben vakbonden, NGO’s en de socialistische regeringspartij (PSOE) van minister-president José Luis Zapatero door het hele land demonstaties tegen het geweld in Gaza georganiseerd. Tijdens een van die demonstraties in de Galicische stad Ourense heeft Zapatero Israel opgeroepen de wapens onmiddelijk neer te leggen, zo meldt EUobserver

Het Poolse dagblad Polska schrijft dat anti-Israëlische protesten in Italië voorkomen uit linkse hoek. De linkse vakbeweging Flaica-uniti-Cub zou op hebben geroepen Joodse producten en winkels te boycotten als protest tegen de Israëlische aanval op Gaza. Polska verwijst zelfs naar de tijd van Mussolini maar zoekt een verklaring van de anti-Joodse protesten bij Karl Marx. Deze grondlegger van het socialisme vertoonde in zijn afkeer van het kapitalisme en de bourgeois al antisemitische trekjes. Het grootkapitaal en het Jodendom waren in zijn ogen twee zijdes van dezelfde medaille. Daarmee stond hij aan de geboorte van een haatdragende ideologie, die door de moderne linkse beweging in Italië nog altijd word gedragen.

Lees ook:Nationalistisch geweld in Hongarije en Slowakije
Lees ook:Nieuwe anti-Europese partij in Tsjechië
Lees ook:Donoroverdosis
Lees ook:Het spook van 1968
Lees ook:Cornelis Visser wil Europees Parlement definitief in Brussel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.