Nederland vaart eigen koers inzake Servië

Eurosvisie SongfestivalVoor de heteroseksuele bezoeker van deze website is het misschien handig eerst de afbeelding bij dit bericht te verklaren. Die mevrouw met de microfoon in haar hand is de Servische winnaar van het Eurovisie Songfestival 2007. Marija Serifovic zong haar land naar de eerste plaats, waardoor de volgende editie van het liedjesfestijn wordt gehouden in de Servische hoofdstad Belgrado. De organisatie van het festival is benoemd als een kans voor het land om zichzelf aan de wereld, en vooral aan Europa, te presenteren als een moderne staat in de Balkan. Toch zijn de glitterjurken, lichtshows en een stampende Balkan-beatbox niet voldoende. Frans Timmermans, de Nederlandse staatssecretaris voor Europese Zaken en goede vriend van de Alfred Mozer Stichting, eist van Servië medewerking aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Nederland zit niet op één lijn met de andere leden van de Europese Unie. Er is een relatieve consensus bereikt ten aanzien van Servië en de Servische provincie Kosovo, waar de grotendeels etnisch Albanese bevolking op het punt staat de onafhankelijkheid uit te roepen. De EU is van mening dat Servië een partner moet zijn in de zogeheten Stabilisatie- en Associatieovereenkomst. De ondertekening moet plaatsvinden voor de Servische verkiezingen van 7 februari aanstaande, als poging tot Europese steun voor President Boris Tadic.

In tegenstelling tot zijn pro-Russische opponent Tomislav Nikolic, wordt Tadic gezien als een Europagezinde politcus. Uiteindelijk zou Servie, met Tadic als president, kunnen toetreden tot de Europese Unie. Zoals bekend gelooft de EU dat een land alleen stabiel kan zijn als lid van de Unie, hoezeer Italië ook zijn best doet het tegendeel te bewijzen. Waarom zouden we ook stoppen met de uitbreidingen?

Een oplossing voor de Nederlandse blokkade is gevonden in de ondertekening van een interim-overeenkomst met de regering in Belgrado. Of de Serven volledige medewerking aan het Joegoslavie-Tribunaal gaan verlenen, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ter afsluiting: goed nieuws. De onlangs verdwenen, met diamanten ingelegde microfoon van Gerard Joling, is teruggevonden.

Lees ook:Servië geen lid van de Unie bij Europese erkenning van onafhankelijk Kosovo
Lees ook:Zolang we Servië maar niet kwijtraken
Lees ook:Balkan blues
Lees ook:EU-politie naar Kosovo
Lees ook:Napoleon in China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.