Macedonië en Griekenland blijven bekvechten

In een onlangs verschenen rapport wijst de International Crisis Group  (ICG) op de gevaren van het voortgaande naamsdispuut tussen Macedonië en Griekenland voor de Balkan-strategie van de NAVO en de EU. Deze strategie is gericht op de toekomstige integratie van de Balkanlanden in Europa en de Grieken proberen dit proces te dwarsbomen.

Athene vindt dat de constitutionele naam van haar noorderbuur – Republiek Macedonië - mogelijk een predentwerking schept voor toekomstige claims op een gebied in Griekenland, dat eveneens de naam Macedonië draagt. Bovendien wil Skopje op deze manier goede sier maken Alexander de Grote, de grote veroveraar uit de Oudheid, waarvan de Grieken weer vinden dat hij tot hun culturele erfgoed behoort.

In Skopje zijn ze overigens niet vies van enige provocatie: In het verleden hebben zij hun nationale luchthaven vernoemd naar Alexander, meer recent is hetzelfde gebeurt met een belangrijke autosnelweg. Dit is in Athene in het verkeerde keelgat geschoten. Tot op heden hebben zij ook geweigerd de nationaliteit en taal van hun noorderburen als zijnde ‘Macedonisch’ te erkennen. 

Bilaterale conflicten, waarbij zelfs legendes en mythes uit een glorieus verleden  gebruikt worden om het eigen gelijk te behalen, hebben doorgaans de neiging door te etteren naar de mondiale politiek. Dit is wat de ICG  vreest als beide landen niet worden aangespoord uit deze patstelling te komen. 

Bron: EUobserver

Lees ook:De erfenis van Alexander de Grote
Lees ook:Golf van migratie over zee naar Europa
Lees ook:Europa en zijn gedeelde geschiedenis
Lees ook:Erik Meijer stond erbij en keek ernaar met eigen ogen
Lees ook:Gedeelde lasten, gedeelde zorgen!

2 reacties op “Macedonië en Griekenland blijven bekvechten

  1. zomervakantie

    Rustig genieten van de zon in het groen, weg van massa’s toeristen? Dat kan met ‘Eliza was here’.

    Die onlinereisorganisatie is gespecialiseerd in betaalbare, kleinschalige accomodaties: authentieke landhuizen, boerderijen en finca’s.

    „Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf” is al enkele jaren een succesrijk motto in Nederland. ‘Eliza was here’ heeft nu ook een Belgische reissite en een kantoor in Antwerpen.

    Bestemmingen: Algarve, Andalusië, Korfoe, Gran Canaria, Kefalonia, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mallorca, Peloponnesus, Rhodos, Sardinië en Zakynthos. ‘Eliza was here’ regelt
    voor u de vlucht, het verblijf en een huurwagen.

    De organisatie is vernoemd naar de fictieve vakantieganger Eliza die alle accommodaties al bezocht heeft. Zij meldt persoonlijke ervaringen op de website. Ook de reacties van vakantiegangers vindt u er ongecensureerd.

    Informatie
    http://www.elizawashere.be

      /   Beantwoorden  / 
  2. vakantiestart

    Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.

    vakantiestart

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.