Categorie: "Europese verkiezingen"

lariekoek en apekool

Barry ‘de Makelaar’ Madlener, lijsttrekker van de PVV beweert stellig dat ieder Nederlands gezin op jaarbasis meer dan 1000 euro afdraagt aan de Brusselse geldmachine. Publicist Pieter Hilhorst e.a. verwijzen Madleners berekening naar het rijk van lariekoek en apekool. In Intermediar schrijven zij dat Madlener het wisselgeld dat Nederland jaarlijks krijgt niet meeneemt in zijn rekensom. Hilhorst c.s. berekenen ‘slechts’  een bedrag tussen de 345 en 624 euro op jaarbasis.

Barry Madlener en Geert Wilders (PVV)

Barry Madlener en Geert Wilders (PVV)

Stem op de Beste webpoliticus van de Europese verkiezingen

Bezoekers van de website BesteWebpoliticus.nl hebben kandidaat-Europarlementariërs genomineerd voor de verkiezing van Beste Europese Webpoliticus. De nominaties zijn bekend. Tot 29 mei kunnen bezoekers hun stem uitbrengen en bepalen welke politicus zich het best op het wereldwijde web manifesteert. Ook kan gestemd worden voor de Slechtste webpoliticus. In deze categorie is Geert Wilders -lijstduwer (!)van de PVV – de gedoodverfde favoriet. Voorlopig lijkt de strijd om Beste webpoliticus te gaan tussen Natasja Oerlemans (Partij voor de Dieren), Ivo Thijssen (D66), Judith Sargentini (GroenLinks) en Eline van den Broek (Libertas)

Lijsttrekkersdebat via @GroenLinksEU

@GroenLinks hield Twitteraars gisteravond op de hoogte van het lijsttrekkersdebat in Brussel. Uiteraard partijdig en (licht)groen gekleurd. Toch konden we iets van de sfeer proeven. Kijk naar deze Tweets en oordeel zelf:

  • @judithineuropa: “hèt Nederlands belang bestaat niet. De klimaatcrisis kunnen we alleen met alle Europeanen te lijf gaan”
  • Van de Camp, De Jong en Van Baalen gaan de Nederlander uithangen in Brussel
  • de temperatuur stijgt in een fel debat tussen VVD en D66
  • Hans van Baalen waant zich in een ruimteschip
  • @judithineuropa: “Nederland moet solidair zijn met andere Europese landen in tijden van crisis”
  • Sophie in ‘t Veld durft niet te kiezen tussen GroenLinks en VVD
  • @judithineuropa: “de subsidie van boeren stoot het brood uit de mond van boeren in de Derde Wereld”
  • Wim van de Camp prefereert Berlusconi als voorzitter van de Europese christendemocraten
  • @judithineuropa: “We gaan niet nee zeggen tegen kandidaatlidstaten die aan de Kopenhagen-criteria voldoen omdat we bang zijn voor SP en PVV”

Via @D66, @WimvandeCamp, @volgdeSP, @redactiePvdA en @VVD geen Twitterverslag helaas. Al krijgt Wim van de Camp het voordeel van de twijfel, omdat hij zelf moest debatteren.

NB: Dit blogbericht verscheen ook op de website www.bestewebpoliticus.nl

EU-Twitterprogram

D66 heeft haar EU-verkiezingsprogramma in 10 Tweets samengevat, meldde onder meer deze site vandaag. Brein achter het Twitterprogramis Marietje Schaake, alias @MarietjeD66, kandidaat nummer 3 van de D66-lijst. Niet voor niets staat ze op een verdienstelijke 5e plek in de  verkiezing voor Beste Webpoliticus

Suggesties en tips?
“Iedereen heeft tijd voor 10 Tweets”, schrijft Schaake op haar site. Voorlopig stromen de suggesties en tips nog niet binnen via @D66. Wat niet is kan nog komen. Voorlopig een dikke voldoende voor het idee, zullen we maar zeggen. Het persberichtje is in ieder geval opgepikt door verschillende sites.

Thijsen houdt vol
Partijgenoot Ivo Thijssen (nr. 5 op de D66-lijst) was alert en verspreidde het nieuws via Facebook, NuJij en Hyves. Een nominatie voor Beste Webpoliticus kan hij nauwelijks meer mislopen. Toch leunt Thijssen nog niet achterover. Via de sociale media neemt zijn webpresence iedere dag toe.

NB: Dit blogbericht verscheen eerder op de website www.bestewebpoliticus.nl

Het Europese project

Een eurosceptisch spook waart door Europa. Ook in Nederland heerst veel wantrouwen tegen Brussel. Waarom zou de Europese overheid meer of minder te vertrouwen zijn dan de nationale overheid? Ondergetekende ziet het probleem in ieder geval niet.

Vóór het Nederlandse belang
De eurocraten vullen hun eigen zakken met ‘onze’ belastingcentjes, Nederland is het braafste jongetje van de klas en Oost-Europeanen wrijven zich gniffelend in de handen over die al ‘gratis’ euro’s uit de West-Europese landen. De eurosceptische boodschap lijkt ook in 2009 veel beter te verkopen dat een pro-Europese. De PVV eist ‘herstelbetalingen’ en de SP wil veel minder Brussel. In een krampachtige poging de verloren aanhang terug te winnen wil de VVD opkomen voor de Nederlandse belangen.

Europese gedachte correleert met houding van het WItte Huis
In een lezing over nationalisme sprak historicus en  prof. dr. Joep Leersen in 2008 over een verband tussen de bemanning van het Witte Huis en het geloof in het Europese project. Als er ‘een gek’ president van Amerika is, voelen de Europese landen veel meer de behoefte de Europese integratie te versnellen. ‘Gek’ betekent in dit geval overigens unilateraal. In de tijdperken Reagan, Bush sr. en Bush jr., was er veel animo voor het Europese project, terwijl in de multilaterale Clintonjaren de Europese landen elkaar veel minder opzochten.  De huidige president van de V.S. is afkerig van Amerikaans unilateralisme en heeft internationaal overleg hoog in het vaandel staan. De impopulariteit van Europa zou volgens Leersens’s aanname dus verband moeten houden met de populariteit van Obama.

Het Europese project verdient beter
In Nederland was het gebrek aan vertrouwen in ieder geval al zichtbaar bij de afwijzing van de Europese grondwet in 2005.  Ooit waren ze eurofielen, maar nu zijn Nederlanders nog slechts euro-ignoranten, schrijft deze blogger. Dit lijkt overdreven, maar de teneur van de publieke opinie is negatief. Aanhangers van de Europese gedachte genoeg, maar die boodschap ligt niet lekker. Een verklaring is nog niet voor handen. Eén ding is zeker. Europa is een project – misschien wel het grootste uit de geschiedenis – gericht op verdere politieke integratie. De route van ieder project is per definitie onvoorspelbaar. Soms stagneert het en laten de resultaten langer op zich wachten. Is dat reden om de stekker eruit te trekken. Nee, natuurlijk niet!!

Wim van de Camp en de móóderne media

In de Week van Wim houdt CDA-lijsttrekker Wim van de Camp ons op de hoogte van de campagne voor de Europese verkiezingen. Het CDA-team gaat steeds verder met de móóderne media, vertelt de sympathieke Wim. Als het zo doorgaat kan het CDA duizenden mensen bereiken via de móóderne media. En Twitteren, “dat is echt geweldig, de mensen zijn heel direct.” Als Wim even kan, probeert hij binnen een paar minuten te antwoorden. Eens even kijken of we Wim kunnen betrappen op een sappige Tweet.

@Wim en @Maxime drinken bier
@Wim is een fanatieke Twitterazo. Hij heeft bijna 800 volgelingen en zelf zit hij tegen de 2000 andere Twitterazi op de hielen.In het echte leven neemt Wim wel eens een drankje met Super-Twitteraar @Maxime Verhagen, die in zijn vrije tijd ook nog Minister van Buitenlandse Zaken is.
Wim houdt dus van het goede leven. Regelmatig een biertje, soms zelfs een Palmpje. Als het lekker weer is, zit hij graag op de motor. Gewoon ‘effe gassen’!!. We weten het allemaal dankzij Twitter!

@Wim op de motor
“Gesjouw van EU campagne gaat je niet in de kouwe kleren zitten”, twittert Wim na een lange dag. En dan ook nog die lange vergadering van de Jos Brink (homo) emancipatieprijs laatst. Kom op Wim! Oude krijgers zijn toch taai! De harde campagnestrijd begint pas op 9 mei, zo liet je ons weten. Als je nu al moegestreden bent…..Even een uurtje racen op je Ducati 848 en je kan er weer tegenaan. Ja mensen……., Wim houdt van ‘spelen’ op de A4. Op de motor pakt hij zijn welverdiende rust. We weten het allemaal dankzij Twitter!

@Wim is Eurorealistisch
Tussen alle epische volzinnen over het weer en de motor, schrijft Wim ook nog wel eens iets inhoudelijks. Het campagneteam heeft vergadert over de betekenis van internet bij de verkiezingscampagne. Kijk Wim, daar kunnen wij van BWP iets mee. Verder lezen we dat Wim Eurorealistisch is en hij niet in één Europese superstaat gelooft. We weten het allemaal dankzij Twitter!

PS. Dit blog verscheen ook op het weblog van Beste Webpoliticus

Verkiezing Beste Europese Webpoliticus

Onlangs is de verkiezing voor de Beste Europese Webpoliticus van start gegaan. Op de website wordt verslag gedaan van de Europese verkiezingsstrijd op het internet. De aandacht gaat vooral uit naar de inzet van de nieuwe media tijdens de campagnestrijd. De politieke partijen gooien alles in de strijd om het electoraat te bereiken: Hyves, YouTube, Facebook, LinkedIn, Twitter, etc, etc. Op de website van BWP wordt de webpresence van de verschillende partijen en kanBeste webpoliticusdidaten scherp in de gaten gehouden.

Bezoekers van de website kunnen tot 30 april een kandidaat nomineren voor Beste en Slechtste Webpoliticus. Vanaf 1 mei begint de stemronde en mag het publiek zijn stem uitbrengen op een van de genomineerden. De verkiezing is een initiatief van Hendrikx van der Spek, bureau voor bedrijfscommunicatie. Ondergetekende is projectleider/eindredacteur van Beste Webpoliticus. (Vanwege de drukte van dit project heeft ondergetekende veel te lang niet aan zijn EU.blog gewerkt. Shame on me!!!!!!!!!)