Categorie: "Verdrag van Lissabon"

Sterke EU-minister van Buitenlandse Zaken gewenst

Europa is een economische reus in de wereld, maar politiek gezien een dwerg. Deze woorden sprak D66-fractievoorzitter voor het Europarlement onlangs in een radioprogramma van BNR Nieuwsradio. Daarmee vertegenwoordigt zij een stem in Europa die pleit voor een sterk, centraal gecoõrdineerd buitenlandbeleid van de Europese Unie in plaats van de verdeelde en daardoor zwakke indruk die het doorgaans maakt in de mondiale politieke arena. 

Wat te doen als de Ieren weer ‘nee’ zeggen?

EU-voorzitter Tsjechië bereidt een ‘rampenplan’ voor als de Ieren dit jaar opnieuw geen groen licht geven voor het Verdrag van Lissabon. De centrale vraag wordt dan welk hoe het dagelijkse bestuur van de EU dan wel hervormd moet worden.

De Tsjechische vicepremier Alexander Vondra heeft tegenover de Irish Times een mogelijk scenario geschetst in het geval de Ieren zich wederom uitspreken tégen het verdrag. De EU zou bijvoorbeeld volgens het Verdrag van Nice het aantal commissieleden alsnog kunnen terugbrengen. De Ieren hebben in december van het afgelopen jaar de handhaving van de huidige omvang van de Europese Commissie afgedwongen als voorwaarde voor verdere onderhandeligen over het Verdrag van Lissabon. De huidige Commissie bestaat uit 27 commissarissen, waarbij iedere lidstaat één commissaris aflevert. De kleine EU-landen in het bijzonder voelen zich gesterkt door een behoud van de huidige omvang. Zij vrezen een directe schakel met de uitvoerende macht in Brussel te verliezen, indien zij geen commissaris meer kunnen leveren.

Bron: EUobserver

Herschrijven van Verdrag van Lissabon begonnen

foto door Danny Boy

Onder leiding van de huidige EU-voorzitter Tsjechië zijn juridische specialisten van de Europese Raad en de Europese Commissie, in samenwerking met Ierse advocaten, begonnen aan de wijziging van het Verdrag van Lissabon.

Nadat het oorspronkelijke verdrag per referendum door het Ierse electoraat verworpen werd, heeft de Ierse regering een aantal politieke concessies bij Brussel bedongen. Ierland vreest dat door het door het verdrag zijn militaire neutraliteit en zeggenschap over zaken als belastingwetgeving en abortusrechten zal verliezen. Vooral met deze punten zal rekening gehouden worden bij het opstellen van een nieuwe ontwerptekst voor het Verdrag

Aankomend jaar zal in Ierland een tweede referendum worden gehouden over de invoering van het nieuwe verdrag. Een exacte datum is er nog niet, maar vermoedelijk zal het in de herfst plaatsvinden. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin heeft gewezen op het belang van duidelijke garanties voor Ierland op het terrein van de Europese militaire integratie. Deze zouden wel van doorslaggevende betekenis kunnen zijn voor het resultaat van een tweede referendum. Martin acht het niet onmogelijk dat zijn landgenoten dit keer wel vóór het verdrag zullen stemmen: de gevolgen van de mondiale crisis zijn ook in ierland voelbaar en wellicht ziet de bevolking onder ogen dat Europa meer bescherming kan bieden in dat opzicht.

Bron: EUobserver