Een ondemocratische EU misschien nog niet zo slecht

Fareed Zakaria

Fareed Zakaria

De discussie over de Europa gaat vaak over de democratische legitimiteit of beter gezegd het ontbreken daarvan. De gerenommeerde Amerikaanse politiek commentator Fareed Zakaria schreef in 2003 The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad. In dit werk beschrijft Zakaria de staat van de democratie in de wereld. Kern van zijn betoog is dat democratisering in de Westerse wereld niet het verwachte heil heeft gebracht.

Zakaria wijdt ook een paar alinea’s aan de Europese unie. Gemakshalve ruk ik hier een paar van zijn zinnen uit hun verband.

Er worden in Europa veel jammerklachten aangeheven over het ondemocratische karakter van de Euopese Unie, die vaak wordt zwartgemaakt als het ultieme voorbeeld van ondemocratische politiek. Maar de onaangename werkelijkheid is dat de EU nu juist zo effectief is geweest omdat hij tegen politieke druk is afgeschermd. (…) Instellingen als de EU, die vaak worden veroordeeld als almachtig en afstandelijk, zijn dat in feite geen van beide. Ten eerste worden de bevoegdheden van de EU schromelijk overschat. (…)De Europese Unie moet niet worden opgevat als een superstaat, maar als een internationale organisatie. Net als de meeste soortgelijke lichamen weerspiegelt de EU de wensen van zijn lidstaten.

Lees ook:De E en U
Lees ook:Ieke van den Burg is ambitieus
Lees ook:Nieuw Europa van Michael Palin
Lees ook:Lobbyisten? Hoezo? Waar?
Lees ook:Paradepaard Airbus komt hinkend uit de stal

2 reacties op “Een ondemocratische EU misschien nog niet zo slecht

  1. roulette strategie

    Op zich een geweldige bijdrage, maar zou je volgende keer wat gedetailleerder kunnen zijn?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jules Vismale

    Moet er nou volgens Schulz en Rompuy een Europese regering komen? Die eerstgenoemde persoon zat een tijdje nogal huichelachtig anti-islamfilmpjes te bekritiseren, beschuldigd kritische Nederlanders van navelstaren (waar haalt hij het lef trouwens vandaan?) en nou wil meneer eventjes een brutaal smoelwerk opzetten dat Europa één zal moeten worden! Dat zal er gelukkig in geen eeuwigheid komen gezien het feit dat steeds meer Europeanen de EU gaan verafschuwen en zich ertegen afzetten. Laat Schulz maar gaan kakelen voor een troep ganzen die hij toch niets zal wijsmaken!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.