Europa en zijn gedeelde geschiedenis

Volkeren blijken vaak gevoelig voor nationale mythen en heldendaden uit het verleden. Deze stimuleren de solidariteit. Collectieve herinneringen aan een gedeelde geschiedenis leveren de brandstof voor de eenheid van een natie en bepalen de nationale identiteit. In heden en verleden maken (nationalistische) politieke elites gebruik van deze sentimenten onder de bevolking om de politieke koers in een land te beïnvloeden.

Een toekomstige Europese eenheidheidsstaat lijkt onmogelijk zonder een collectieve Europese identiteit. Het huidige Europa is nog altijd een lappendeken van verschillende nationale staten die op enkele terreinen een basis hebben gevonden om met elkaar samen te werken. De nationale soevereiniteit blijft desondanks onaantastbaar. Velen vrezen de aantasting van de nationale identiteit als Brussel te dicht nadert.

De Islamitische visie op de Europese geschiedenis krijgt weinig aandacht in onze geschiedenisboeken. Deze BBC-documentaire behandelt die visie:

Voor anderen betekent verdere integratie de enige juiste koers voor Europa. Zij geloven in gedeelde waarden en willen het Europese burgerschap juist stimuleren. De vorming van een collectieve Europese identiteit is cruciaal in dat opzicht. De vraag is alleen hoe deze identiteit tot stand te brengen. Een antwoord heeft niemand. Voor de vorming van een nationale identiteit konden politieke elites een eigen draai geven aan een collectief verleden. Nationalistische geschiedschrijvers benadrukten de heroïsche daden van het volk en de lotsverbondenheid van alle leden van dat volk. In het gros van de Europese staten bleek dit vanaf de 19e eeuw de katalysator voor de vorming van nationale identiteiten.

 De vraag rijst of Europese politieke elites een Europese identiteit kunnen vormen door de Europese geschiedenis te herschrijven. Een gedeelde Europese geschiedenis bestaat zeker, maar dat is er beslist geen van heldendaden. Het zijn veeleer zaken als totalitarisme, ontheemding, volkerenmoord en kolonialisme die het Europese verleden, zoals wij dat kennen, bepalen´. Helden hebben doorgaans een nationale identiteit en geen Europese.

Lees ook:Sociaaldemocratie debatteert over toekomst
Lees ook:De Muur staat nog
Lees ook:Oost-Europeanen versus West-Europeanen in de EU
Lees ook:Sociale rechten toch belangrijker
Lees ook:Nieuwe zet van Poetin in steekspel rondom gas

Eén reactie op “Europa en zijn gedeelde geschiedenis

  1. alexander blaak

    Ik sla er bijna steil van achterover in dit artikel te lezen dat niemand een antwoord heeft op de vraag hoe een Europese identiteit tot stand te brengen…….wat ons als Europeanen bindt en dus een Europese identiteit vormt, is de gemeenschappelijke geschiedenis van het werelddeel……….dat heeft betrekking op de ontwikkeling van het Europese continent in alle denkbare vormen, zoals de geologie, de landbouw, de ontwikkeling en vorming van de macht in de eerste eeuwen tot heden, de politieke fenomenen en gevolgen daarvan, de economische ontwikkelingen, de bloeiperioden in de diverse Europese landen, de kunst-uitingen en de industrialisatie, oorlogen, verdragen, enz…..alsof er in Europa niets gebeurd zou zijn! Al deze aspecten zijn van belang voor een actueel besef van wat het is
    om een Europeaan te zijn, dat is iemand met een rijke en bewogen geschiedenis!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.