Het Europese project

Een eurosceptisch spook waart door Europa. Ook in Nederland heerst veel wantrouwen tegen Brussel. Waarom zou de Europese overheid meer of minder te vertrouwen zijn dan de nationale overheid? Ondergetekende ziet het probleem in ieder geval niet.

Vóór het Nederlandse belang
De eurocraten vullen hun eigen zakken met ‘onze’ belastingcentjes, Nederland is het braafste jongetje van de klas en Oost-Europeanen wrijven zich gniffelend in de handen over die al ‘gratis’ euro’s uit de West-Europese landen. De eurosceptische boodschap lijkt ook in 2009 veel beter te verkopen dat een pro-Europese. De PVV eist ‘herstelbetalingen’ en de SP wil veel minder Brussel. In een krampachtige poging de verloren aanhang terug te winnen wil de VVD opkomen voor de Nederlandse belangen.

Europese gedachte correleert met houding van het WItte Huis
In een lezing over nationalisme sprak historicus en  prof. dr. Joep Leersen in 2008 over een verband tussen de bemanning van het Witte Huis en het geloof in het Europese project. Als er ‘een gek’ president van Amerika is, voelen de Europese landen veel meer de behoefte de Europese integratie te versnellen. ‘Gek’ betekent in dit geval overigens unilateraal. In de tijdperken Reagan, Bush sr. en Bush jr., was er veel animo voor het Europese project, terwijl in de multilaterale Clintonjaren de Europese landen elkaar veel minder opzochten.  De huidige president van de V.S. is afkerig van Amerikaans unilateralisme en heeft internationaal overleg hoog in het vaandel staan. De impopulariteit van Europa zou volgens Leersens’s aanname dus verband moeten houden met de populariteit van Obama.

Het Europese project verdient beter
In Nederland was het gebrek aan vertrouwen in ieder geval al zichtbaar bij de afwijzing van de Europese grondwet in 2005.  Ooit waren ze eurofielen, maar nu zijn Nederlanders nog slechts euro-ignoranten, schrijft deze blogger. Dit lijkt overdreven, maar de teneur van de publieke opinie is negatief. Aanhangers van de Europese gedachte genoeg, maar die boodschap ligt niet lekker. Een verklaring is nog niet voor handen. Eén ding is zeker. Europa is een project – misschien wel het grootste uit de geschiedenis – gericht op verdere politieke integratie. De route van ieder project is per definitie onvoorspelbaar. Soms stagneert het en laten de resultaten langer op zich wachten. Is dat reden om de stekker eruit te trekken. Nee, natuurlijk niet!!

Lees ook:Geen raketschild in Polen?
Lees ook:Wikipedia-Premier belt President Bush
Lees ook:Wie is die man?
Lees ook:Nieuw debatforum over Europa
Lees ook:De 44-ste president en de EU

2 reacties op “Het Europese project

  1. Mats Siffels

    Grappige uitkomst van een politieke analyse door Andre Krouwel en de zijnen van alle partijen: ondanks alle sceptische leuzen, blijken in essentie alleen de PVV en de SP de echte sceptici vertegenwoordigen. Gelukkig. Is Nederland binnen Europa beter af dan erbuiten? Zeker weten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. seine hakkers

    Spotje van SP het beste tenminste van de 3 getoonde spotjes, omdat daar de burger aan het woord gelaten wordt.
    Duidelijk is dat wij Nederlanders geen idee hebben wat de eu voor ONS doet. Of komt het omdat de eu niet zoveel voor ons doet. SP, de partij voor de zwakkere in de maatschapij.
    .
    VVD denkt alles te kunnen behartigen in het spotje. Geen wonder dat ze in de peilingen zakken. Het is net als een sollicitatiebrief waarin je zou zetten dat je alles kunt. VVD weet het niet meer, is het spoor bijster. Kop op VVD. Waar stond je vroeger ook al weer voor. Oude programma’s uit de kast halen en de rest vergeten.
    .
    Pvv… Tja, ik weet het niet. Krijgt wel veel aandacht van de media. Moslims lijken het probleem te zijn in nederland. Tja, ik zie het niet. Zorg, milieu komt niet aan bod. Toch doen ze het heel erg goed.
    .
    D66 doet het weer prima. Die was het spoor ook bijster. Bestuurlijke vernieuwing interesseert ons niets. Maar ze doen weer mee en hebben ook weer prima argumenten. Beetje veel pro eu. Maar D66 houdt erg van democratie. Liberaal democraten kan ik niet zo goed volgen soms.
    .
    Groen links. Heel goed dat de eu zich met fijnstof enzo bezig houdt. in europa is er veel aanhang voor het milieu. Belangrijk tegen de automobiel-lobby’s. We moeten elektrisch of op waterstof gaan rijden. Of nog beter in de bus/trein.
    .
    CDA. Normen en waarden, heel vaag. Is erg rechts, maar ssst dat is geheim. En wanneer komt het zoet ook al weer? deadline graag.
    .
    PVDA
    Uhhhh, wanneer komen de arbeiders aan bod? Of zijn de banken tegenwoordig de arbeiders.
    .
    En een hoop leuke nieuwe partijtjes.
    Its fun.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.