Britse houding tegenover Europa blijft wankel

Waar sommigen hopen dat de mondiale financiële crisis Groot-Brittannië en Europa nader tot elkaar brengen, stemt de werkelijkheid niet tot optimisme: de Britten trekken hun handen juist in toenemende mate af van het continent, zo schrijft de Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag.

Een keuze voor de stabiele Euro zou, gezien het huidige kwakkelen van de Pound Sterling, goed kunnen uitpakken voor de Britten. De Eurosceptici lijken desondanks alleen maar aanzien te winnen. De Britse houding ten aanzien van Europa schommelt tussen torenhoge verwachtingen enerzijds en ongegronde angsten anderzijds.

Landen op het Europese vasteland, zoals Frankrijk en Duitsland maken zich zorgen over de groeiende mentale kloof tussen het continent en het Britse eiland. Het verschil zit in de lessen die beide ‘kampen’ hebben getrokken uit de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder de Duitsers en de Fransen beseffen dat de enige weg naar een duurzame vrede en welvaart -zonder de negatieve krachten van het nationalisme – gefundeerd is in samenwerking en een verenigd Europa. Bij de Britten leeft nog immer de gedachte dat juist nationalisme en patriotisme hen behoud hebben voor een totale vernietiging in de oorlogsjaren. Het is niet voor niets dat London mentaal veel dichter bij Washington ligt dan bij Brussel.

Lees ook:EU in crisistijd
Lees ook:Nationalisme
Lees ook:Wie is De Mol?
Lees ook:De erfenis van Rumsfeld
Lees ook:Europa versus Verenigde Staten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.