Het nut van ontwikkelingshulp

In navolging van Nederland lijkt in Denemarken nu ook een publiek debat tot stand te komen over het nut van ontwikkelingshulp. In ons land werd het debat onder meer aangejaagd door VVD-parlementariër Arend-Jan Boekestijn, die afgelopen jaar driftig kritiek uitte op het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Vele miljarden zouden verdampen in bureaucratische apparaten en gewetenloze dictators zouden in het zadel worden gehouden door frauduleus gebruik van Nederlands ontwikkelingsgeld. In Denemarken – dat zich net als Nederland tot de gulste gever van ontwikkelingshulp in de wereld (circa 0,8 procent van het BNP) mag rekenen – heeft een onderzoek uitgewezen dat een grote meerderheid van de Deense bevolking sterke twijfels heeft over het nut van ontwikkelingshulp. Jakob Simonson van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties zegt deze twijfels ongegrond te vinden. Deens ontwikkelingsgeld heeft bijvoorbeelde bijgedragen aan de totstandkoming van vrije, democratische verkiezingen in Bangladesh. En dat voor slechts 1 kroon per Deen.

Bron: Eurotopics

Lees ook:Europese ontwikkelingshulp gebuisd
Lees ook:Servië geen lid van de Unie bij Europese erkenning van onafhankelijk Kosovo
Lees ook:Mugabe in Europa?
Lees ook:Spreek VN toe en ga op de koffie bij Ban Ki-moon
Lees ook:Hervormingsgeboden voor de Eurozone

Eén reactie op “Het nut van ontwikkelingshulp

  1. wouter

    Niet elke vorm van ontwikkelingshulp heeft evenveel effect. Hulp bij onderwijs, gezondheidszorg of onderwijs lijken me zinvol. Het is wel belangrijk dat mensen in ontwikkelingslanden uiteindelijk zichzelf uit hun armoede werken. Daarvoor zou het helpen als de handelsregels eerlijker waren. Soms hebben boeren uit ontwikkelingslanden geen kans tegen EU-subsidies etc. Meer producten met een fair trade kerumerk kopen zou helpen. Dan krijgtde boer een loon dat genoeg is om ook de dokter en de school van z’n kinderen te betalen. Daarnaast kunnen mensen in ontwikkelingslanden financiele tegenslagen vaak moeilijk te boven kopen en hebben ze ook vaak geen toegang tot banken waar ze hun geld naar tijdelijk naar toe kunnen brengen. Daarom zou het helpen een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als Oikocredit, ASN bank of Triodos bank. Dit geeft hen de kans hun economie verder op gang te helpen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.