EU zoekt vriendjes

In Brussel gaan stemmen op om de banden met enkele voormalige Sovjet-Republieken te versterken. Krachtige stappen in die richting zijn nog niet gezet, althans niet op de hoogste niveau’s. Waarschijnlijk wordt door het Corps Diplomatique in Europa wel heen en weer gepaaid.

Zo is het de het reisverbod voor de Wit-Russische president Loekasjenko en zijn naaste medewerkers onlangs opgeheven. In het verleden was er vanuit diverse Europese landen veel kritiek vanwege het nogal dictatoriale imago van de beste man. Reizen naar EU-landen werd hem om die reden onmogelijk gemaakt. Het opheffen van zijn reisverbod kan niet anders gezien worden dan een verzoenende handreiking met achterliggende bedoelingen.

Naast Wit-Rusland genieten landen als Georgië, Azerbeidzjan, Armenië, Moldavië en de Oekraïne warme belangstelling in Brusselse kringen. Poetin’s Rusland is doorgaans nooit verlegen om zijn invloed in de voormalige Sovjet-satellieten te laten gelden. Het militaire conflict afgelopen zomer met Georgië was voor velen dan ook een voorbeeld van Russische spierballenpolitiek.

In Europa wordt nogal eens gepraat over het gebrek aan politiek gewicht op het wereldtoneel. Ook de wens om een krachtige buitenlandse politiek te voeren laat zich vaak horen. De vraag dringt zich op of het Europese charmeoffensief een zet is om haar eigen positie te versterken ten opzichte van Rusland. De Russische ambassadeur voor de EU heeft in ieder geval laten weten sceptisch te staan tegen deze nieuwe koers van Brussel. Hij verwacht niet dat deze veel succes zal hebben, zo heeft hij verklaard.

bron: EUbusiness.com

Lees ook:Barosso daagt Poetin uit
Lees ook:Poetin doet niet mee
Lees ook:Nieuwe zet van Poetin in steekspel rondom gas
Lees ook:De erfenis van Rumsfeld
Lees ook:Loekasjenko gunt een ander ook wat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.