Polen zijn gekomen

Na de Poolse invasie
staan nu ook de Roemenen en Bulgaren klaar om dit land te overspoelen
met hun werklust. Er zijn genoeg Nederlanders die ontzettend veel zin
hebben een lekker potje asperges te steken, maar die
Oost-Europeanen pakken deze baantjes af. Collega-blogmonster van der
Werf schreef eerder een bericht met de titel: Te veel Polen. Gezien de reacties op het bericht is dit een heikele kwestie. Er is ook meer te zeggen over deze ontwikkeling vanuit een Europees perspectief. Vooral in Groot-Brittannië werden de grenzen voor arbeidsmigranten snel geopend. Juist daar zien we ook de schaduwkant van de migratie.

Het gaat om de aloude tegenstelling tussen
macro en micro. Op macro-niveau heeft de toestroom van Poolse
arbeiders, naar met name Engeland, geholpen aan de groei van de economie aldaar. Aanvankelijk genoot men van dit voordeel van de interne markt in Europa. Vooral de bouwsector was tevreden, maar het ongenoegen werd groter in de loop der tijd. Het micro-niveau, daar zag men de problemen.

Een kansarme onderlaag van Britse autochtonen
wordt steeds groter. Deze mensen wonen in sterk verpauperende
‘kansenwijken’. Dit zijn praktisch ingestelde mensen, die graag met hun
handen werken. In Nederland zou dit de groep arbeiders zijn die een
technisch leer- en werktraject hebben gevolgd aan het VMBO of MBO. De
man en de vrouw in de ‘prachtstraat’ heeft te maken met de problemen. Polen, Roemenen en Bulgaren
werken hard en voor een veel lager uurloon. Dat kan omdat alles veel
goedkoper is in hun thuisland. Hun verdringing op de arbeidsmarkt is
dus logisch, maar ook een reden tot ongerustheid voor West-Europese
werknemers.

Een bijkomend probleem is cultureel van aard. De taal niet spreken, je tuintje niet aanharken
en witkool enorm lang in kokend water laten stinken totdat de hele
straat ernaar ruikt – het bekende werk. Ook dat zorgt voor irritaties.
Het geeft te denken: zo’n discussie wordt nu al gevoerd wanneer het
gaat om een andere groep voormalige arbeidsmigranten. Toegegeven, dat
verhaal is zo oud als de baard van Methusalem, maar waar is een
oplossing voor de rellende hondenbont-capuchondragers in Slotervaart? Het is niet gek om dit te betrekken bij de gedachtegang over de Poolse, Roemeense en Bulgaarse migratie. Regeren is vooruit zien.

Juist
nu is een discussie nodig over het vrije verkeer van personen in de
Europese interne markt. Wat is te leren van de arbeidsmigratie vanuit Turkije en Marokko? Wat moeten we doen? Is een voorspelling mogelijk over de toekomstige verhouding tussen Oost- en West-Europese werknemers in Nederland?

Ter afsluiting, dit verdient natuurlijk alle aandacht van Economische Zaken (EZ). Waar zijn die mee bezig? Wie is de minister van EZ tegenwoordig? Dat is waar ook, de immer onzichtbare Maria van der Hoeven. Waar is die minister? Geef eens antwoord…

Lees ook:Polen keren terug naar het vaderland
Lees ook:Einde van IJzeren Gordijn
Lees ook:Mussolini met de billen bloot
Lees ook:Libertas in de race voor zetels
Lees ook:Licht aan het einde van de tunnel?

3 reacties op “Polen zijn gekomen

 1. Jarek

  Wat een slecht stuk journalistiek. Wat over cultuur? Nee de Nederlanders welke naar patat en hutspot stinkende jassen aan trekken wanneer ze naar de supermarkt gaan.

  De auteur van het artikel is nog nooit in Polen geweest en heeft waarschijnlijk nog nooit en Pool gesproken, anders zou hij dit niet geschreven hebben.

  Ik kom er al 18 jaar.

  Polen laten namelijk een witte kool niet enorm lang in het water staan. Hoe verzin je het? Dat ze de taal niet spreken is te begrijpen, de meeste gaan weer terug als ze voldoende hebben verdient om in Polen hun huis te bouwen en/of te renoveren. Of om hun kinderen te kunnene laten studeren.

  Auteur is zeker geen fan van de Polen, jammer want ze zijn gastvrijer dan de Nederlanders.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Uw Redacteur

  Beste Jarek,

  Mijn welgemeende excuses. Het is nooit de bedoeling geweest jou te kwetsen met het bericht. Grapjes zijn leuker als ze meteen begrepen worden, maar ik wil het verhaal graag verhelderen.

  In het bericht is een link opgenomen naar een artikel waarin te lezen staat dat Nederlanders ‘het gevoel’ hebben dat Polen ‘toch anders’ zijn. Gevoelens zijn vaak gebaseerd op stereotype beelden (witkool lang in kokend water). Ik heb wat gechargeerd met het doel de lezer (misschien) een beetje te laten nadenken over zijn of haar (mogelijke) vooroordelen. Tegelijkertijd is het beter eerlijk te zijn over dit soort gevoelens dan ze te negeren.

  Het is sarcasme met een doelstelling. Jouw opmerking over de hutspot- en patatjassen in de supermarkt, vind ik dan ook prima passen op deze website. Verder vind ik dat het politiek bestuur van Europa en Nederland dient te weten wat er gebeurt in de praktijk, zoals in Engeland. Als ik iets bekritiseer dan is het net doen of er niets aan de hand is.

  Inderdaad, ik ken geen Polen. Ik kom ze gelukkig nooit tegen (grapje). Nee echt, ik ken er wel een paar en die zijn best te pruimen (grapje). Laten we maar een beetje lachen om de ‘culturele verschillen’. Op tv (publieke omroep) wordt al jaren gesproken door mensen met een mening, door mensen die worden betaald voor die mening. Dat helpt niets. De sfeer in het multiculturele land wordt er niet beter van. Op deze website kan iemand gelijk reageren, zoals jij hebt gedaan. Bedankt daarvoor.

  Om die reden geef ik antwoord. Zodoende begrijpen we elkaar misschien iets beter. Mijn kritiek richt zich hoe dan ook niet tegen de Poolse werknemers. Ik kan ook niet zeggen of ik wel of niet een fan ben van de Polen. Dan zou ik meer moeten weten van die mensen en het land. Jarek, jouw kennis en ervaring zijn welkom hier. Als je een bericht wilt versturen, zet ik dat zondermeer op deze website. Graag zelfs.

  Met vriendelijke groet,

  Nico van Wijk

    /   Beantwoorden  / 
 3. Donald Tusk

  Hello,

  My name is not Donald Tusk. He is the new prime-minister of Poland, where my family lives. I work here. It is not easy for me writing in Dutch, but English is ok. I can read the Dutch, however. I understand Jarek and the writer. It is good to talk about this migration in open. It is a bit funny too, I think.

  Donald Tusk will make Poland more modern, as the people in Poland already are. We are an intersting country. I could tell more, but I have to work again. Maybe later.

  Good luck

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.